top of page
Sök

Byggnadsvård, konventionellt byggande eller ett tredje alternativ?

  • bruze3
  • 1 feb. 2024
  • 0 min läsning

Uppdaterat: 28 feb. 2024



Byggnadsvård är ett begrepp som har olika innebörd för olika personer och företag. Länsmuseet i Gävleborgs definition lyder som följer. ”Byggnadsvård handlar till stor del om att vårda kunskapen om hur man byggde förr. Att använda sig av samma material och metoder vid renovering av sitt hus, som när huset en gång byggdes.”. Jag tror att det är en bra beskrivning som de flesta kan hålla med om. Jag har personligen gått lärling som byggandsvårdare men har valt att inte använda mig av termen i mitt företagsnamn och logotype. Anledningen är att jag ibland upplever att det skapats en onödig uppdelning mellan byggnadsvård och konventionellt byggande, det är ett uttryck som drar till sig vissa och skrämmer bort andra. Vad är då skillnaden? Jag ska försöka beskriva detta utifrån hur jag ser på saken och varför jag försöker att hitta en tredje väg.


Huvudfunktionen som ett hus har är att det skyddar oss mot naturen, det skapar en fridstad för oss människor mot naturens element. Huset kommer behöva möta dessa element och jag skulle vilja påstå att byggnadsvård och konventionellt byggande har olika svar på HUR detta ska ske.

Förenklat skulle jag sammanfatta det så här: Ett konventionellt byggt hus jobbar MOT naturens krafter, försöker stänga dem ute, medans ett gammalt hus jobbar MED krafterna, försöker släppa igenom dem. Konventionellt byggda hus slås ofta in i plast för att göra det så tätt som möjligt. Det kommer inte in någon fukt och vind, det stänger elementen ute. Men vart tar då fukten vägen som alstras inne i huset när det duschas, lagas mat, bastas, och svettas. Den är tänkt att tas hand om via ventilationen.


Ett äldre hus däremot är inte tätt, det har ingen plast som stänger ut all fukt, men samtidigt inget som stänger in den. Tanken är istället att materialen ska tåla att bli fuktiga för att sedan torka ut när det blir torrt, att huset andas, det jobbar MED naturens element.  

Jag jobbar enligt den andra principen, och den kan tillämpas precis lika väl på ett modernt hus som ett gammalt, det är anledningen att jag lite motvilligt använder mig av termen byggnadsvård. Min devis är ”snickeri med respekt för tradition men med fötterna stadigt planterade i nuet”.



 
 
 

Komentar


bottom of page